Solar 12.000 zonnepanelen veilig laten installeren

Zo mooi dat ik als Project Engineer Solar mee kan werken aan zonne-energieprojecten en echt help om Nederland te verduurzamen. En als ik dan na m’n werk op m’n fiets stap, geniet ik van datzelfde zonnetje als waar we Ahoy mee voorzien van energie. Daar krijg ik zo’n enorme boost van.

De theorie toepassen in de praktijk

Dat ik iets wilde doen met techniek, dat wist ik vanaf dag één. Ik leerde tijdens mijn technische opleiding meer over thema’s als klimaatveranderingen en energievraagstukken. Alsof bij mij de schakelaar in mijn hoofd werd omgezet zag ik mijn doel duidelijk voor ogen: werken met zonne-energie. Met die gedachte vond ik na mijn afstuderen een vacature bij het Solarteam van Eneco, een van de grootste investeerders in duurzame energie. Niet veel later mocht ik mezelf projectengineer én projectmanager noemen. Sinds juni 2020 leer ik alle theorie direct toepassen bij verschillende grote projecten.

Engineering van a tot z

Van een idee uitwerken met een klant tot het hele proces doorlopen. Dat maakt mijn combinatiefunctie zo interessant. Ons Solarteam richt zich vooral op het ontwikkelen en realiseren van zonne-installaties op grote bedrijfsdaken in Nederland. Bijvoorbeeld bij het distributiecentrum van Bol.com, Schiphol of Ahoy Rotterdam. Als projectengineer werk ik vooral aan de voorkant. Denk aan het helpen aanvragen van subsidies, de locatie in kaart brengen, wensen van de klant bespreken en het maken van een eerste legplan. Vervolgens schakel ik met netbeheerders, constructeurs en aannemers om tot een volledig en goed afgebakend project te komen. Kortom: ik regel dat het hele technische verhaal klopt.

Ik heb net mijn eerste grote project afgerond

Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid, planning en het budget van zo’n project. Met trots mag ik zeggen dat ik mijn eerste grote project heb afgerond. Hier hebben we de afgelopen drie maanden zo’n 12.000 zonnepanelen gelegd. Ik werkte samen met een projectmanager van onze klant en dat liep eerlijk gezegd niet altijd even soepel. De klant had natuurlijk ook zo zijn eigen ideeën bij de locatie die niet altijd aansloten bij onze eisen. Door goed in gesprek te blijven met elkaar vonden we de gulden middenweg. Dat was ook een van mijn grootste leermomenten tijdens dit project: goed klantcontact is heel belangrijk.

Mijn werk is mijn work-out

Je snapt het, mijn baan is enorm afwisselend. Soms start ik in de ochtend met wat technisch uitzoekwerk en in de middag sta ik op het dak bij een klant. Met al die trappen op- en aflopen, blijft mijn conditie goed voor het wielrennen. Ook zorgt mijn leidinggevende Paul er wel voor dat ik de nodige meters maak. Om in deze periode toch op een veilige manier persoonlijk contact te houden met hem en andere collega’s hebben we binnenkort een wandelmeeting. Ons nieuwe team bestaat uit tien gedreven collega’s. Met nadruk op nieuw, want ons team (binnen de business unit Solar en Wind) bestaat in de huidige samenstelling pas twee jaar. Samen maken wij Eneco langdurig eigenaar van installaties die we met het hele team ontwikkelen.

Een seintje als er vacatures zijn?