Van een koffietafelgesprek naar een serieuze bedrijfsschool

De Eneco Bedrijfsschool is een uniek opleidingstraject waar we een paar jaar geleden alleen maar over konden dromen. Het initiatief dat twee jaar geleden startte is inmiddels een begrip binnen Eneco. De 50ste leerling is een feit en er is zelfs een wachtlijst.
Eneco is een organisatie die graag groeikansen mogelijk maakt, voor huidige en nieuwe medewerkers. Om ook instromers vanuit een ander vakgebied te motiveren voor een technische baan, ontstond het idee van een in-house opleidingstraject. Het idee werd besproken tijdens een informeel kennismakingsgesprek met de directeur van Field Services die recent was gestart. De vertaling van het concept naar een concreet plan werd al snel gemaakt.

De plek voor iedereen

Eneco investeert graag in mensen. De bedrijfsschool is dé plek voor iedereen die graag een vakdiploma wil halen in de techniek en tegelijkertijd start in een betaalde baan. Dit werken-leren-principe is een unieke kans voor mensen die uit een ander vakgebied komen en een carrièreswitch willen maken. Van magazijnmedewerker tot kok; iedereen die gemotiveerd is en iets met techniek heeft, is welkom. Als de motivatie er is, staat er een mooie carrière te wachten.

De juiste richting

De Eneco Bedrijfsschool maakt het mogelijk om een vakdiploma te halen en medewerkers binnen één tot drie jaar klaar te stomen tot volleerd monteur. Hiervoor is een unieke samenwerking met het ROC waar de leerling-monteurs één dag per week in de schoolbanken zitten. Daarnaast brengen ze één dag per week door in een van Eneco’s praktijkruimten en zijn ze de overige drie dagen onderweg met een werkplekbegeleider. Na het opleidingstraject als leerling monteur door naar een van de drie richtingen binnen de energieketen: Installatie, Warmte en Koude of Service en Onderhoud. Het voordeel is dat je binnen Eneco alle kanten op kunt en dat je tijdens de opleidingsperiode met de verschillende disciplines in aanraking komt. Zo ontdek je welke richting de persoon op het lijf is geschreven en verklein je de kans op verkeerde keuzes.

Aandacht voor iedereen

De fysieke en mentale gezondheid van medewerkers staat bij Eneco op de eerste plaats. Er is vanuit de organisatie veel aandacht voor het thema veiligheid. Dit zijn geen loze beloftes, want veiligheid krijgt maximale aandacht. Een mooi voorbeeld is de gereedschapsrugtas die de rug ontlast. Eneco weet de balans goed te vinden tussen een optimaal werkklimaat en een hoge klanttevredenheid. In plaats van hoge producties draaien zijn goede klanttevredenheidscores altijd het uitgangspunt. Danny: 'Onze medewerkers spelen hierin een belangrijke rol en vinden het klantencontact erg belangrijk. Zij krijgen alle ruimte om een stempel te drukken op de klanttevredenheid'. Kortom: Eneco is een werkgever die veel aandacht heeft voor klant- en medewerkerstevredenheid. Dat zie je ook terug in de lange dienstverbanden; medewerkers stappen niet snel over naar een andere werkgever.

Succes verzekerd

Dat de Eneco Bedrijfsschool succesvol is, blijkt wel uit de succesverhalen die nu al geschreven zijn. Ivo: 'Wij hebben mooie voorbeelden gezien van leerlingen die het vak supersnel leerden. Eén leerling-monteur wist het te presteren binnen een half jaar volledige storingsdiensten te draaien. Zo’n traject neemt normaal gesproken ongeveer twee tot drie jaar in beslag. En zo kunnen we nog veel meer voorbeelden opnoemen. Wij zijn oprecht trots op wat er in korte tijd bereikt is'. En dit is nog maar het begin!

Een seintje als er vacatures zijn?