Na mijn studies als burgerlijk ingenieur-architect, en een avontuurlijk jaar rondreizen, studeerde ik nog een jaar in Londen. Ik koos voor “Sustainable Energy” en dat is ook de lijn die ik graag doortrek in mijn werk en mijn privé situatie. Ik probeer bewust te leven: ik rij met een elektrische wagen, die ik oplaad met groene energie van Eneco, en weer bewust een aantal dagen per week het vlees uit mijn menu. Daarnaast doen we hier in Gent zoveel mogelijk met de fiets, en wonen we in een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal).
Werken bij Eneco ligt dus volledig in het verlengde van mijn overtuigingen. Ik sta voor 100% achter de missie en de visie van het bedrijf. Ik kan met mijn job ook echt het verschil maken en duurzame energie van iedereen ook écht van iedereen maken.
Tom Defruyt

Een match met mijn persoonlijkheid
Stapsgewijs en op maat
Ik geloof niet zo in het groene ridder verhaal, dat is niet de aanpak die ons succesvol doorheen de energietransitie zal loodsen. De verandering komt pas wanneer de grote meerderheid overtuigd mee bouwt aan een groene toekomst en daarvoor zijn haalbare aanpassingen noodzakelijk, op maat van elke klant. Dit begint typisch met inzicht: wat is mijn verbruik, wat is de eerste volgende stap die ik kan doen in de juiste richting? Onze eerste stap hierin is om onze klanten daarin te ondersteunen met een app. Dat is waar ik mijn energie op richt.
De energietransitie is topsport
In mijn jeugd was ik Belgisch kampioen zwemmen op de lange afstand (800m en 1500m). Ik heb daar geleerd hoe belangrijk het is om door te zetten. Talent brengt je ver, maar blijven trainen, blijven inzetten op de verbeteringen: dat maakt het verschil. Die aanpak vertaal ik door in mijn job. We zetten samen met onze klanten de stappen naar een duurzame wereld.
Dichtbij vanop afstand
Ik ben gestart in volle Corona tijd. Mijn sollicitatie verliep voor het grootste deel online. Ondanks die gang van zaken, voelde ik een klik met de collega’s. Dat heeft me ook over de streep getrokken. En kijk nu, een half jaar later mocht ik al veel collega’s online ontmoeten: allemaal gedreven mensen met een warme persoonlijkheid. (We schrijven dit neer op 19 maart 2021, alle medewerkers van Eneco werken dan al meer dan een jaar volledig van thuis uit.)
Hoe ziet de wereld er uit binnen 10 jaar?
Goede vraag. Op dat moment zal onze energieproductie hopelijk al een pak duurzamer zijn, maar bijgevolg ook meer gedecentraliseerd en grilliger. Dit vraagt om een veel betere afstemming van productie en consumptie, wat met de digitale meter ook mogelijk zal zijn. In die context maken wij als Eneco onze rol als energieregisseur waar: we optimaliseren het verbruik en de productie bij onze klanten in een win-win situatie. Wat dat betekent? Een lager CO2 uitstoot, de beste prijs voor jouw energie, intelligente aansturing van je elektriciteitsverbruik en de auto als thuisbatterij. En dat is slechts een glimp!