NL FR

Tom De Winne

foto tom de winne

Sinds 2018 is Tom De Winne Customer Strategy Manager bij Eneco. Maar hij is veel meer dan dat. Als ondernemer van geest startte hij samen met zijn Griekse vrouw het direct trade cacao en koffiebedrijfje ZOTO.

Dat zaadje ligt in Centraal-Amerika waar hij vijf jaar woonde en samenwerkte met cacaoboeren en koffietelers. Nu woont Tom met zijn vrouw en twee dochters in Buggenhout. Een verhuis naar Lebbeke lonkt.

Wat mijn job inhoudt?

Ik moet ervoor zorgen dat klanten een intensere band met Eneco voelen. Ik bekijk dus hoe we op lange termijn klanten kunnen benaderen, samenbrengen en verbinden met ons. We willen dan ook meer dan louter een energieleverancier zijn! Een complete dienstverlening moet onze klanten ontzorgen op heel wat vlakken. Klant worden en blijven zou zo heel logisch moeten zijn.

 

Onvoorspelbaarheid en vrijheid zijn drivers

Het fijne om te werken voor Eneco vind ik enerzijds de missie en visie van het bedrijf. We willen een leider zijn in de transitie naar gedecentraliseerde en hernieuwbare energie. Daarnaast krijg ik de kans en de vrijheid om wat eerst een idee was, de komende jaren verder uit te werken. Die start-upmentaliteit blijft binnen onze toch wel grote organisatie aangewakkerd. Dat motiveert mij bij elk project. Waar ik nog energie van krijg? De zoektocht naar de juiste aanpak en het leertraject dat ik doormaak bij het opzetten van partnerships. De onvoorspelbare ontmoetingen en waar ik terechtkom houden het ook spannend. Ik kon zo gaandeweg mijn netwerk flink uitbouwen.

 

Elke dag nieuwe dingen leren

Eigenlijk rijd ik elke dag met heel veel goesting naar Eneco. Dat mijn job strookt met mijn persoonlijke interesses helpt natuurlijk. Door de variëteit van taken leer ik elke dag bij. En ook de flexibiliteit die ik krijg speelt een grote rol. Zo kan ik mijn work-lifebalans op een gezond peil houden. Tezamen met het dagelijks spelletje tafeltennis! Natuurlijk zijn er ook mindere dagen. Gelukkig kan ik dan rekenen op de mensen die ik ontmoet, leer kennen en met wie ik mag samenwerken. Zij geven mij dat juiste positieve duwtje in de rug om er weer volledig voor te gaan.

 

Windmolens zijn cool

Of ik energiehelden heb? Dat moeten mijn naaste collega’s zijn. Wist je trouwens dat ik windmolens enorm cool vind? Ze zijn groot en onderschat. Samen met zonne-energie zijn ze de energiebron waarvoor we moeten kiezen. Levering van groene stroom is niet per definitie goed voor het milieu. Energie opgewekt uit waterkracht veroorzaakt bijvoorbeeld een grotere impact op ons ecosysteem dan een windmolenpark op zee. Het is een vaak gehoord misverstand. Mijn groenste tip? Gebruik geen wegwerpbekertjes, maar een kopje of een mok.

 

Lopen, reizen en pure chocolade maken

“In mijn weinige vrije tijd zie ik eens graag een film of ga ik lekker eten. Ook samenkomen met vrienden en een glaasje heffen behoren voor mij tot de leukste dingen des levens. Daarnaast haal ik mijn energie uit lopen, slapen, reizen en doelstellingen halen. Mijn favoriete reisbestemming? Griekenland (ben ik verplicht om te zeggen), Nicaragua en Honduras.

In die laatste twee landen is mijn liefde voor fairtrade cacao en koffie gegroeid. Met mijn bedrijfje ZOTO hebben we drie keer op rij de ‘international cocoa of excellence award’ gewonnen. Allemaal dankzij het werk van mijn vrouw Zoi. We brachten ook de meest exclusieve pure chocolade gemaakt van die bonen op de markt. Dat is iets wat ik dan weer op mijn naam mag schrijven. We zijn de eersten met een single variety, single origin direct trade chocolade van zelfgeproduceerde cacao. Daar zijn we fier op.

 

Gevoel van een Euromillions-winnaar

Met wie ik graag voor één dag mijn leven wil ruilen is een moeilijke vraag. Ik denk met een winnaar van Euromillions. Gewoon al om die dag de overschrijving van mijn leven naar mijn rekening te ervaren. Zo heb ik geld genoeg om een dag te spenderen met Bruno Mars, Wayne Carini en Mark Knopfler.

 

De wereld binnen tien jaar

Volgens mij ziet de toekomst er meer elektrisch, nog meer geautomatiseerd en digitaal uit dan vandaag. Ik denk ook dat het internet gratis zal worden. We mogen wel niet te snel evolueren zodat iedereen mee kan met die veranderingen. Het gevoel dat we iets ‘missen’ zal frequenter optreden, vermoed ik. Hopelijk kunnen we het verschil tussen arm en rijk wel verkleinen. In elk land van de wereld! Wat hiervoor nodig is? Verplichte ontwikkelingshulp voor pas afgestudeerden in de westerse wereld.