NL FR

Stefie Dieltjens

foto tom defruyt “Bij Eneco België werk ik bij de afdeling Credit and Collections als Polyvalent medewerker. Sinds vorige maand ben ik doorgegroeid naar deze functie. Polyvalent houdt in dat ik verschillende taken uitvoer, zo sta ik in verbinding met allerlei verschillende afdelingen binnen de organisatie.”

Eneco heeft de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2035. Wat is jouw bijdrage, wat doe je concreet?

“Door bij Eneco te werken ben ik nog duurzamer geworden en let ik nog meer op verspilling. Ik ben nu meer plichtbewust van zaken als een BEN-woning, warmtepomp en zonnepanelen. Ik heb er veel over bijgeleerd sinds ik hier werk. Graag wilde ik zo energiezuinig mogelijk wonen en heus, deze BEN-woning kwam op mijn pad, het was puur geluk. We wonen hier pas een maand. Het is een nieuwbouwproject met nog 14 van deze woningen. Mijn overburen hebben zonnepanelen gelegd en dat wil ik zeker nog, hier ben ik voor aan het sparen. Het is begin november en de verwarming is nog niet aan geweest. Het is dan ook altijd 20 graden binnen. Het regenwater wordt opgevangen om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Nu ben ik een laagverbruiker. Hiervoor woonden we in een jaren ’60-woning met slechts een gaskachel die alle ruimtes moest verwarmen. Dat was écht het tegenovergestelde van deze woning.

Daarnaast eet ik bijna geen vlees, liever eet ik vis of vegetarisch. Wat ik lastig vind, zijn de plastic verpakkingen waar bijna al ons voedsel in zit verpakt. In Mechelen is een winkel waar je met eigen potten kunt komen om ze te laten vullen. Maar dat is nog schaars, wat mij betreft zou dat veel gewoner moeten worden.”

 

Waarom ben je duurzaam gaan leven?

“Om een mooiere, betere wereld na te laten aan de generatie van mijn dochter, zeker en vast. Maar ik denk ook dat het gezonder en aangenamer is om duurzaam te leven. Niet alleen qua voeding, maar zeker als je kijkt naar de druk en stress die ik in mindere mate ervaar. Als je met de fiets gaat dan ervaar je geen stress, dat is fijn. In de auto heb ik dat wel. Het simplistische leven bevalt mij goed, het maakt mijn leven een stuk ongecompliceerder. Als je weinig spullen hebt dan hoef je je er niet druk over te maken. Een deelauto-concept is perfect voor mij, maar deelauto’s zijn in de buurt niet te vinden. Zodra dit wel het geval is, neem ik direct een abonnement. Vaak hoor ik jongeren die wel hun rijbewijs hebben, maar geen auto hoeven. Jonge mensen inspireren de oudere generaties, dat vind ik mooi.”

 

Dromen over duurzaamheid

Duurzaamheid link ik meteen aan duurzame relaties opbouwen, met onze klanten én met onze medewerkers. Daar investeer ik in. Ook duurzame energie en digitalisatie zijn beide enorm belangrijke topics binnen Eneco en voor mij eigenlijk heel normale zaken waar ik dagelijks aandacht voor heb binnen mijn job. Ik zet hier hard op in en mijn droom is om de manier waarop we onze klanten verder helpen binnen Customer Services meer te richten op een totaalpakket van value added services waarbij Eneco fungeert als energieregisseur. Ik wil de klant in charge zien. Meer digitaal en sneller, daar gaan we voor.

 

Hoe heeft Eneco jou geïnspireerd om duurzaam bezig te zijn?

“De mentaliteit van Eneco, in mijn geval van Eneco België in het bijzonder, bevalt mij. Ik was erg blij met de nieuwe campagne ‘We doen het nu’, want hier begint het mee. Je kunt wel zeggen dat je duurzaam bent, maar je moet het zelf wel doen. Ik merk dat sommige collega’s veel meer met de fiets komen vergeleken met daarvoor. Eneco België biedt collega’s elektrische fietsen aan om heen en weer te fietsen. En wanneer er cadeaus worden gegeven, met Kerst bijvoorbeeld, dan zijn het altijd geschenken die bewust zijn gekozen. Of je kunt iets schenken aan goede doelen, dat vind ik heel positief. Eneco België geeft ook heel veel info over investeren in duurzaam wonen of je duurzaam verplaatsen. Het is een werkgever die je zin geeft om duurzaam te zijn.