NL FR

Fabienne Magnery

foto tom defruyt “Ik ben HR Analytics Expert bij Eneco België. Verantwoordelijk voor alle data die nodig is voor de goede werking van de personeelsafdeling. Denk hierbij aan de data voor een correcte verwerking van de loonadministratie, de verwerking van ons medewerkersonderzoek en de opvolgen van allerlei indicatoren zoals ziekteverzuim.”

Hoe lang ben je al duurzaam bezig?

“Eigenlijk al heel mijn leven, ik ben er altijd mee bezig geweest en sinds onze dochter er is misschien wel eens zo hard. We zijn een voorbeeld voor haar, ik vind het belangrijk dat ze meekrijgt wat duurzaamheid is en wat het inhoudt. Maar… ik heb het idee dat ze het meer in zich heeft dan mijn man en ik ooit hadden.”

 

Eneco heeft de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2035. Wat is jouw bijdrage, wat doe je concreet?

“Zomaar verspillen doe ik nooit, dat is al van kinds af aan zo. Dat zit er gewoon in. Wij hebben dit huis tien jaar geleden gekocht, met een tuin op het zuiden. De veranda zorgde voor een onaangename warmte, dus die moest gaan. We hebben ‘m niet gesloopt of weggegooid, maar afgebroken en gratis weggegeven voor een tweede leven. Hetzelfde deden we met de keuken. Dat doe ik met alles, omdat ik het belangrijk vind. Alles wordt gerecupereerd, dat geeft een goed gevoel. Het is een mooie gedachte dat anderen nog iets aan jouw spullen hebben. Het doet mij hartzeer dat er snel wordt vervangen en dat we in een wegwerpmaatschappij leven.

 

Weldoordacht sparen en investeren

Wij hebben goed gespaard en dat geld investeren we weloverwogen in ons jaren ’80-huis. We verduurzamen in stappen. Bij de verbouwing (om ons huis te verduurzamen) wilde ik dan ook een aannemer die meedenkt, ook in hergebruik. Maar dat was best een moeilijke. Ik zit er anders in, ook vanuit Eneco. Ik zoek veel uit en zodoende is ons huis beetje bij beetje ecologisch verduurzaamd. Ik wil de juiste keuzes maken naar de toekomst toe. We stoken ook minder, we hebben een palletkachel geplaatst. En er is niets mis met een trui of een vest aantrekken hè. Het gas zal ook ooit moeten wijken, dat is ons doel. We wachten met een warmtepomp. Eerst eens kijken hoe de techniek verbetert de komende jaren.

In onze tuin hebben we bovendien drie regenwatertonnen, een composthoop, kippen en een waterput voor het sproeiwater, redelijk ecologisch allemaal. Natuurlijk gebruiken we geen pesticiden. Oh ja, ook willen we graag zonnepanelen bijplaatsen op ons dak.”

 

Hoe heeft Eneco jou geïnspireerd om duurzaam bezig te zijn?

“Ik werk er nu dertien jaar en mijn duurzame DNA past bij Eneco. Eneco evolueert mee met de economie en met de wereld in verandering. Kijk, wij zijn een onderneming en dus moeten wij winst maken. Maar wat wij doen met die winst, dat is een mooi verhaal. Wat het nog eens zo mooi maakt is dat wij als één Eneco, als één team, hetzelfde doel voor ogen hebben: het vergroenen van deze wereld. Dat maakt mij eigenlijk wel heel gelukkig.”